bien choisir son gilet stabilisateur de plongée

Att välja rätt dykväst

Dykvästen har flera viktiga funktioner: det är därför viktigt att välja rätt. För att göra rätt val är det viktigt att känna till de huvudsakliga egenskaperna för en dykväst och även att välja rätt väst för sitt utövande.
 

De viktigaste funktionerna för en dykväst: 


- Spänna fast tuben på dykarens rygg med hjälp av en slags "ryggsäck" utrustad med en rem som är inbyggd i västen

- Påverka dykarens flytkraft vid ytan och under vattnet genom att injektera luften från tuben (tack vare ett direkt system) eller att föra bort den via olika tömningar.

- Att kompensera flytbarheten som ökar eller minskar till följd av att dykdräkten utsätts för tryck i vattnet, flyta på ytan före och efter dykning eller för att placera sig i säkerhet.

- För att fästa och förvara utrustningen med hjälp av pistolhakar eller fickor.


 

Kriterier för att välja dykväst:


 

 Flytkraft:

Blås upp västen för att testa flytkraften och se hur effektiv den är. Det är viktigt att ha så enkel tillgång som möjligt till utrustningen, främst inflatorn, tömningarna och dykringarna.


 

 Komforten:

Ryggstöden är hårda, ryggstöden med stoppning ger en viss komfort. Det är viktigt att välja en dykväst anpassad efter sin kroppsform, den ska inte röra på sig när den väl sitter på.

Bältet med många justeringar är den viktigaste delen som avgör storleken, de justerbara remmarna och vadderade axlarna gör västen är mer bekväm.

Det finns dykvästar som är speciellt utformade för kvinnor och inte trycker över bröstet, samt modeller för barns kroppsstorlek.


 

 Funktion:

Dykvästens förvaringsmöjligheter ökar dykarens möjligheter att röra sig fritt.

Ju fler ringar västen har desto fler förvaringsmöjligheter, men det påverkar även dess vikt och tynger ner den. För att lösa det här problemet är vissa västar utrustade med fickor för vikterna.


 

 Tåligheten och nötningsbeständigheten: 

Västarna utsätts för hårda prövningar såväl vid ytan som i vattnet. Materialens nötningsbeständighet varierar mellan modellerna.

För att mäta graden av nötningsbeständighet finns en skala: "Cordura".

Ju högre Cordura-skala, desto mer nötningsbeständig är västen och kommer hålla länge. 


 


 

Välja väst utefter användningsområde:


Det finns tre olika typer av dykning som var och en har en lämplig väst.


 

1. Fritidsdykning:

Den väst som är bäst anpassad är den "klassiska" dykvästen. Den blåses upp i ryggen och i sidorna och har ett ryggstöd i vilket man fäster tuben, den ger maximal komfort.


 

2. Dykning på resan: 

Välj en resedykväst. Det är en klassisk dykväst utan ryggstöd. Den är kompakt och lätt att transportera men mindre bekväm. Vissa klassiska dykvästar har numera ett hopvikbart ryggstöd för att förena enkel transport med komfort. 

 

3. Teknisk dykning:

Det är rekommenderat att använda en "teknisk" dykväst vid med komplicerad dykning. Det är en sele utrustad med uppblåsbara partier över ryggen som ökar utrymmet på sidorna.

Den här utrustningen underlättar dykarens horisontella position i vattnet. Men på ytan kan positionen vara besvärlig.

Dykaren måste vara i horisontellt läge i motsats till en klassisk dykväst som ger en vertikal position vid ytan.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE