Att välja SUP - Stand-up-paddle

Att välja SUP - Stand-up-paddle

välja sin sup- stand up paddle

 

Att välja rätt SUP (Stand-up-paddle) :

Vad gäller brädan så kommer du uppskatta:

- Manövrerbarheten: beror på måtten (dimensionen) för shapen (brädans generella form). Ju mindre brädan är desto mer lättstyrd är den. Den är dock mindre stadig och passar inte för nybörjare. Detsamma för en runt formad bräda, den är lättstyrd men inte stadig. De smalare och längre SUP-brädorna passar för utövare som vill ha mer fart än att ta vågor.

- Stabiliteten: beror på brädans form. Ju större volym brädan har, desto bättre flyter den och ju stadigare blir den. Bredden ska också tas med i beräkningarna för hur stadig brädan är.

- Stadighet: beror på materialen och teknologin som brädan utformats med.

Bräda i Epoxy

Bräda i Polyester

Bräda i skum

Bräda i kompakt epoxiharts med en ytbeläggning som kallas Gel Coat. Den här typen av bräda får lätt slag och färgen spricker.


 Bräda med en mjukare harts. Brädan får lätt slag men kan lätt repareras, i motsats till epoxybrädor. Trälattor används för att förstärka brädan.

 Bräda i polystyrenskum. Polystyrenmaterialet förhindrar stötar och undviker slag i brädan. Trälattor används för att förstärka brädan.

Din nivå och ditt engagemang : En SUP i skum räcker väl för fritidsbruk och paddlingsturer på vattnet. När du vill paddla med SUP regelbundet och använda den för mer sportigt utövande är en bräda i epoxy bättre då den är stadig och ger bra glid.

Välja paddelåra för SUP :

välja sin sup- stand up paddle

Valet av paddelåra: för en nybörjare är en paddelåra med justerbar längd bäst då den kan ändras i takt med att man utvecklas. För de mer erfarna SUP-utövarna är en fast paddelåra bäst då den är stadigare och lättare.
Tips: för att ta reda på sin paddelåras längd, håll den rakt framför dig med bladet mot marken, handtaget ska nå under handleden när man har armen i sträckt läge vertikalt ovanför huvudet.

Transportera din SUP :

Fodralet: Fodralet skyddar mot stötar som kan uppstå under transporten. Det rekommenderas att transportera brädan på bilens takräcke för att inte lasta bilen full och för att undvika att skymma sikten.

Vattentätt fodral: Ett vattentätt fodral kan vara bra för att ta med sig nycklar eller vattenflaska på paddelturen.

Kom ihåg av säkerhetsskäl:

Fångremmen: det är en säkerhetsutrustning som gör att du enkelt kan hala in brädan om du ramlar i vattnet. Fångremmens längd för SUP måste vara minst 3 meter för garanterad säkerhet. För information så är det nödvändigt att använda en fångrem även under turer på lugnt vatten utan vågor. När du däremot ger dig ut i vågor måste du använda en fångrem som är speciellt anpassad SUP.

Vax: Det är ovanligt att vaxa sin SUP eftersom brädan redan har en PAD eller halkfri zon för bättre grepp. Om du inte har någon pad eller om denna är för kort kan du alltid vaxa brädan för att undvika att halka.

T-shirts med UV-skydd: för att skydda sig mot solens skadliga strålar rekommenderas det att använda en T-shirt med UV-skydd.

SUP anses som strandutrustning och passar inte för att ta sig mer än 300 meter från kusten/stranden. Bruk av en räddningsväst är inte obligatoriskt men rekommenderas för personer som inte är vana att simma.

Värmeisolering: för utövande i kallt vatten och skydd från vinden rekommenderas en överdel som är värmeisolerande eller en neoprendräkt. Den sista punkten, vad gäller risk för medvetslöshet, rekommenderas det att stänka ner sig med vatten för att undvika att bli medvetslös om man faller i vattnet efter att ha paddlat en längre stund.

välja sin sup- stand up paddle

 

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE