Conseils pour garder les pieds au sec en voile

Tips för att hålla fötterna torra vid segling?

Alla som någon gång seglat känner till den obehagliga känslan att ha blöta fötter i skorna eller stövlarna. Utöver den obekväma känslan leder detta även till rubbad balans. Blöta fötter har tendens att halka i skorna eller stövlarna. Här är några råd om hur du håller fötterna torra när du navigerar. 

Knep som inte fungerar för att hålla fötterna torra:

Vi ska först klargöra vad man ofta tror är effektivt men som i själva verket kan förvärra.

Flera lager strumpor blir lika snabbt blöta, men tar däremot längre tid på sig att torka. Dina fötter förblir blöta under längre tid.

Dessutom bör man undvika ett tjockt lager under foten för att få bättre markkänsla och en bättre balans. 

Gammaldags metoder:

Du kan givetvis bädda in foten i en plastpåse över strumpan (i syntetmaterial som torkar snabbt), det skyddar mot den yttre fukten, men den värme fötterna alstrar kondenseras på stövlarnas insida eller skor och halkar.

För att inte förlora fotfästet inuti skon kan du lägga ett botteninlägg under strumporna, fötterna hålls då torra och halkar inte i skorna eller stövlarna.

Du kan bära vattentäta neoprenstrumpor i stövlarna, av typen surfstrumpor som är väldigt tunna, max 2 mm. Surfarnas tips.

Strumpor som är vattentäta och andas: 

Utöver alla gammaldags metoder som medför vissa problem, finns en produkt som förvisso inte är utformad för segling men som verkar fylla alla kriterier för att skydda fötterna från fukt: de vattentäta strumporna som andas från Sealskinz.

Nyligen har Tanguy De Lamotte, vår tekniske partner, varit hos oss i Hendaye för att diskutera seglingskläder med de produktansvariga, och idéen att utforma vattentäta och ventilerande seglarstumpor i framtiden. 

Låt oss prata om skor och stövlar för segling

Seglarskor:

Tips-för-att-hålla-fötterna-torra-vid-segling

Det finns seglarskor i sneakermodell, i material som tål saltvatten väl, som avleder vatten snabbt och torkar fort.

De är lätta och har perfekt fäste och ger dig perfekt komfort. De lämpar sig även väl för segling i vackert väder.

Nackdelen är att även om de är snabbtorkande så förblir de lätt fuktiga om det regnar.

Seglarstövlar:

Tips-för-att-hålla-fötterna-torra-vid-segling

För seglarstövlarna i gummi gäller 100 % vattentäthet, men problemet är att de inte alls andas. De förhindrar att vatten tränger in, men ventilerar inte bort svett och kondensation.

Precis som seglarjackorna är de nya stövlarna som är framtagna för segling allt mer specialiserade för vattentäthet och ventileringsförmåga. Utrustade med småräfflade gummisulor som säkrar din balans.  

Om du låter seglarbyxornas ben hänga över seglarstövlarna så förhindrar dem att vattnet kommer in vid stöverlkanten, justerbara kardborrband säkrar vattentätheten.

De vattentäta/ventilerande stövlarna som godkänts under världsomseglinegn Vendée Globe: 

Tanguy De Lamotte, vår tekniska samarbetspartner har testat dem under världsomseglingen Vendée Globe, världens mest krävande solosegling utan uppehåll. Han förmedlade att han fann dem väldigt praktiska, då han endast använde ett och samma par under sin 98 dagars långa segling, vilket gjorde att han vann mycket tid under prövningen.

Vad tycker du? Dela med dig av dina bästa tips för att hålla fötterna torra vid segling genom att lämna en kommentar.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE