Bien choisir son équipement de surf pour l’hiver

VALGUIDE FÖR ATT SURFA UNDER VINTERSÄSONGEN

Surfa på vintern? Det ger mig kalla kårar! Det är faktiskt möjligt att surfa i minusgrader med en vattentemperatur på 10°C! Det räcker att du är tillräckligt taggad och har rätt utrustning! Fördelarna med vintersurf är att det är färre människor i vattnet och du får de perfekta vågorna. Du behöver förbereda dig ordentligt, här ger vi dig de viktigaste tipsen för att lyckas.

Innan du hoppar i vattnet

 

Ställ dig först frågan om du är i tillräckligt bra form och vid god hälsa för att surfa i extrema lägen, om du håller på att bli förkyld eller riskerar att få halsfluss så ska du ta hänsyn till att detta kan förvärras, hur gärna du än vill i vattnet.

Är du i god form? OK! Att surfa på vintern kräver en viss mental styrka, när du väl inser att det är möjligt kan inget hindra dig, var bara beredd på den första nerkylningseffekten när du går i vattnet, sedan gör den rätta utrustningen jobbet.

Du är redan på parkeringen, det är bra att du inte vänt om! Det är dags att kolla vågorna, de optimala förhållandena i december är 2 grader i utomhustemperatur och vattentemperatur på 8. Du börjar ta på dig utrustningen.

Två alternativ: du kan byta om i bilen med värmen på, men det krävs en viss grad av gymnastisk smidighet! Annars kan du alltid byta om på parkeringen.

För det andra alternativet krävs ett underlag för fötterna, den starka markkylan bedövar snabbt fötterna. Din poncho skyddar dig mot kylan när du byter om till våtdräkten i neopren (och skyddar dig för nyfikna blickar).

Tänk på: dagens moderna teknologi för våtdräkter gör att du kan vara helt avslappnad och smidig i vattnet när du surfar på vintern.
Tänk på att välja en ganska tjock våtdräkt utefter vattentemperaturen där du kommer surfa (generellt 4/3mm eller 5/4/3mm gäller för surfing Frankrike på vintern, ta reda på vad som är den optimala tjockleken där du ska surfa). De 3 siffrorna anger neoprentjockleken över bröstkorgen och ryggen, benen och armarna. De 2 siffrorna anger tjockleken över bröstet och sedan tjockleken över armarna.

Om du ändå fryser kan du bära en neoprentopp på 0,5 mm eller en fleecetopp under våtdräkten som har direkt kontakt med huden.

Skydda kroppens känsliga delar beroende på vintertemperaturen genom att använda handskar, och surfstrumporsamt en huva i neopren (huvan är väldigt effektiv mot kalla vindar, eller när du dyker under vågorna för att placera dig rätt ).

Tips: om du surfar ofta kan det vara bra att använda öronskydd för att undvika risken för exostos som kan uppstå efter många års utövande.
 

Du bör använda solkräm även på vintern då hyn är ovan vid starkt ljus, smörj in ansiktet ordentligt.
Avslutningsvis, vaxa brädan med speciellt vintervax för optimalt grepp på brädan.
Du har såklart gjort en komplett KOM IHÅG-LISTA för att inte glömma någon nödvändig utrustning!

-   markskydd
-   poncho
-   våtdräkt i neopren
-   surfstrumpor (gärna båda...)
-   Handskar (även båda här kan vara bra...)
-   Huva
-   Topp i neopren eller fleece
-   Öronskydd
-   Solkräm
-  Vintervax (enligt vattentemperaturen)

Glöm inte Brädor

Under surfpasset

Nu är du klar! Tänk på att värma upp musklerna innan du går i vattnet, neoprenet är en utmärkt värmeisolering som håller dig varm när du väl är i.

När du väl är i känner du en stark kyla när du doppar huvudet i vattnet de första gångerna, och du kan få en lätt spänningshuvudvärk, men det är inget att oroa sig för, det är bara kroppen som vänjer sig vid vattentemperaturen. Det brukar ta ca 12 minuter att vänja sig.

Om känslan håller i sig och du börjar få små stjärnor i ditt synfält, håll dig nära stranden och ta dig upp på land om det känns obehagligt. Din kropp tar bara några minuter längre tid på sig att vänja sig vid kylan.
Det är orsaken till att man alltid bör surfa i grupp för att se efter varandra (detta gäller även när du surfar på sommaren)
Tips: Lyssna på din kropp under utövandet och pressa dig inte för hårt, om du varit i 45 minuter så är det ofta tillräckligt.

Se upp när det mörknar när du surfar på vintern, solen kan gå ner snabbt och tidigare än förväntat.

Efter surfpasset

Du är nöjd och stolt att ha kunnat njuta av de härliga vintervågorna! Men det är inte slut! Du måste byta om:
Försök att skydda dig så bra som möjligt mot vinden för att undvika att kylas ner. Förbered ditt ombyte i förväg för att vara effektiv (t-shirten med rätt sida utåt, byxorna på rätt ställe...).

Tips: förbered en flaska med varmt vatten innan surfturen, som kan värma upp dina händer och fötter som kan vara domnade!
Tänk på att klä på dig så fort som möjligt (fleecejacka, vindtät jacka, tjocka strumpor…) torka håret ordentligt och sätt på en mössa eller huva som hindrar värmen att avlägsnas från huvudet.
Till sist, en termos med varmt kaffe att avnjutas i goda vänners lag! Du och dina vänner blir snabbt uppvärmda under tiden ni snackar om de härliga vintervågorna ni precis tog!

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vote
HAUT DE PAGE